Orders van het Dorpsbestuur in China: Grafstenen moeten Groen

Gepubliceerd op woensdag 28 juli 2010 door Tycho

grafstenen-groen-china-1

Bewoners van het dorpje Yiliang in de provincie Yunnan begraven hun dierbaren traditioneel in een grafheuvel aan de rand van het dorp en plaatsen een witte steen voor het graf. Volgens het nieuwe lokale dorpsbestuur was dat geen gezicht.

Het bestuur gaf dorpelingen daarom de opdracht de grafstenen groen te verven of te bedekken met groene of zwarte stof zodat de heuvel een meer ‘eenvormige kleur’ zou krijgen. Als de order niet werd opgevolgd zou het bestuur de graven opblazen met dynamiet.

De opdracht werd verspreid via het centrale luidsprekersysteem dat nog steeds in bijna alle dorpen aanwezig is. Het dateert uit Mao-tijden toen de ‘lessen van de Voorzitter’ de hele dag uit de luidsprekers knalden. Teeg gebruikt men de speakers vooral voor reclame en bijvoorbeeld weerberichten.

grafstenen-groen-china-2

Geschrokken gingen de dorpelingen aan de slag en vele grafstenen kleurden groen. Het journaille kreeg toen reuk van het verhaal en  stelde vragen aan het lokaal bestuur. Dat onkende vervolgens iets met de zaak te maken te hebben en stelde dat de opdracht van een niet nader omschreven ‘hoger bestuur’ was gekomen. Journalisten konden daar echter geen bewijs voor vinden.

grafstenen-groen-china-3

De dorpelingen, nu woedend, beschuldigden het lokaal bestuur van leugenachtigheid en eisten geld om de graven weer terug te brengen in hun oorspronkelijke toestand. De landelijke pers nam het verhaal over en uiteindelijk kwam het bestuur met een verklaring:

grafstenen-groen-china-4

Men stelde bezig te zijn met een project om de graven te verplaatsen om het millieu beter te beschermen en het niveau van beschaving te verbeteren. De dorpelingen zouden de grafstenen groen hebben geverfd om verplaatsing van de graven te voorkomen, aldus het bestuur. Men had nooit opdracht gegeven om de graven te verven, sterker; men had juist opdracht gegeven het verven van de graven te stoppen toen dorpelingen daar mee begonnen waren.

grafstenen-groen-china-5

De dorpelingen onkennen deze lezing in alle toonaarden en blijven bij hun eigen versie van het verhaal. Het bestuur kon ook niet verklaren waarom bijna alle bewoners precies dezelfde boodschap hadden gehoord over het luidsprekersysteem. Het lijkt er op dat het bestuur, geschrokken van alle publiciteit, met een kulverhaaltje een blunder probeert goed te maken.

Voorlopig zit de zaak vast maar gezien het China van vandaag zal het niet lang duren voor een der dorpelingen het bestuur voor de rechter sleept. Wordt vervolgd. Dorpelingen zijn ondertussen bezig de doeken weer weg te halen, voor de verf echter is dat iets lastiger.

grafstenen-groen-china-6

De heuvel in betere tijden.

Comments are closed.