Ouders Kamperen voor Kinderdagverblijf in China

Gepubliceerd op zaterdag 12 juni 2010 door Tycho

kinderdagverblijf-china-1

Kinderdagverblijven zijn schaars in China, net als in Neerland. De behoefte echter is enorm, ouders werken allebei, centjes centjes centjes, en hebben geen tijd voor dat gezeur van de enige. In Changpin district in Beijing is de schaarste wel heel groot (bisnis oppertunetie!), zo’n honderd ouders en grootouders wachten daar al acht dagen voor de deur van een kinderdagverblijf voor een plekje voor hun kleine of kleinkind.

kinderdagverblijf-china-2

Het kinderdagverblijf is een van de grootste van het district en tel 250 plaatsen. Inschrijving voor het nieuwe jaar opent op 24 juni, 12 dagen na dag van dit schrijven. Ouders zijn dus in voor een lange ren, ze blijven dag en nacht in de rij, sommigen hebben zelfs tenten meegenomen, anderen slapen gewoon in de wagen.

kinderdagverblijf-china-3

Op de achtergrond, achter het hek, het beloofde land.

kinderdagverblijf-china-4

Een jaar in een goed kinderdag kost ongeveer 50.000 yuan (5000 euro). Voor veel Chinese ouders een onbereikbaar hoog bedrag. De rijliggers horen zo tot de nieuwe rijke middenklasse, echt rijken huren een kindermeid. Op de laatste plaat ook een stel grootouders, door de drukte drukte drukte van de ouders zijn zij vaak belast met een groot deel van de opvoeding van een kind. Ze gaan tuurlijk liever vliegeren en breien, daarom wachten ze moedig mee. Nog 12 dagen…

Comments are closed.