Politie in China vernietigt Illegaal Vuurwerk

Gepubliceerd op dinsdag 15 maart 2011 door Tycho

a-sh-vw-chi-1

Politie en brandweer vernietigden 20.000 dozen illegaal vuurwerk in Shanghai. Het produceren van vuurwerk is in China aan strenge regels gebonden maar over het hele land bestaan trillioenen illegale fabriekjes die produceren zonder vergunning, vaak met meeweten van lokale overheden die een smeercentje meepakken of soms zelfs doodleuk eigenaar zijn van de illegale fabrieken.

a-sh-vw-chi-2

De centrale overheid probeert al eeuwen iets aan deze praktijken te doen. Niet zozeer omdat het vuurwerk ondeugdelijk is, hek, China heeft een vuurwerktraditie van 5000 jaar!, maar omdat het in de illegale en per defenitie onveilige fabriekjes nogal eens mis gaat, met duizenden doden per jaar door ontploffende productielijnen. De spannendste tijd is in de aanloop naar het Chinees nieuwjaar als alle fabrieken, legaal en illegaal, op toptoeren draaien.

Het Chinees nieuwjaar viel dit jaar op 3 feb, de tijding van de actie in Shanghai is daarom op zijn minst verdacht, steken autoriteiten hier soms gratis wat onverkochte voorraad van hun vuurwerkvrindjes op?

Comments are closed.