Porceleinschat Opgedoken in China

Gepubliceerd op dinsdag 18 mei 2010 door Tycho

porcelein-schat-china-1

Duikers en archeologen van het China National Underwater Cultural Heritage Protection Center hebben voor de kust bij Shantou in de provincie Guangdong meer dan 1000 porceleinen artikelen boven water gehaald. De schat komt uit een scheepswrak, door de archeologen Nan’ao No 1 gedoopt, dat verging in de Ming-Dynastie (1368-1644).

In die tijd dreef men vanuit zuidelijk China handel met Japan, Zuid Korea, Zuid-Oost Azië, Indonisië, India, Oost-Afrika en het Midden-Oosten. Het gebied rond Shantou staat daarom ook bekend als het beginpunt van de ‘Maritieme Zijde Route’. De Nan’ao No 1 verging kort na vertrek in de Zuid-Chinese Zee, vermoedelijk was het op weg naar Afrika.

porcelein-schat-china-2

Porcelein uit de Nan’ao No 1 na schoonmaak. Volgens experts komt het porcelein komt uit oost-Guangdong, zuid-Fujian en uit de beroemde porceleinstad Jingdezhen in de provincie Jiangxi.

porcelein-schat-china-3

De Zuid-Chinese Zee is berucht om zijn onverwachte stormen en typhonen, archeologen verwachten nog duizenden scheepswrakken onder de oppervlakte. Voor de schatten van de Nan’ao No 1 is ondertussen een speciaal museum gebouwd in Yangjiang nabij  Shantou. Het is nog niet zeker of men na de schat ook het wrak zelf gaat boven brengen.

Een reactie op “Porceleinschat Opgedoken in China”

  1. Robert:

    Zou daar best een paar schoteltjes van willen hebben.Zal wel weer een plaatsje vinden bij de corrupte official in Shantou.