Premier Wen Jiabao Inspecteert Shenzhen in China

Gepubliceerd op zondag 22 augustus 2010 door Tycho

wen-jiabao-shenzhen-china-1

De Chinese premier Wen Jiabao inspecteerde de stad Shenzhen in de zuidelijke provincie Guangdong. Shenzhen was de eerste stad die door de voormalig opperste leider Deng Xiaoping in 1980 werd opengesteld voor drastische economische hervormingen in het kader van de ‘open up policy’, de afgelopen 30 jaar veranderde Shenzhen van een klein vissersdorpje in een metropool met zo’n tien millioen inwoners.

Wen inspecteerde fabrieken en sprak met lokale partijbonzen. Maar eerst was het tijd voor enige oefeningen. De Chinese overheid maakt zich grote zorgen over de slechte gezondheid van haar burgers in deze rijkere tijden, met name vetzucht is een groot probleem. De overheid is daarom een nationale campagne begonnen om het volk te wijzen op het belang van een gezond leven.

Op de bovenste plaat oefent premier Wen met lokale residenten in een lokale straat in Shenzhen. De bal vliegt van het electriek rekket maar komt door een magnetisch veld automatisch weer terug, tijdens dat spelletje maken spelers dansende bewegingen, Wen staat kaarsrecht overeind met zijn platte buik trots naar voren.

wen-jiabao-shenzhen-china-2

Shenzhen heeft zijn enorme rijkdom te danken aan Deng Xiaoping, inwoners eren Deng daarom nog steeds als een groot held. Wen bezocht het Shenzhen Museum waar een permanente tentoonstelling over Deng is ingericht. Wen droeg een wit hemd onder zijn dunne witte overhemd met korte mouwen. Wen draagt dit overhemd altijd tijdens bezoeken in het land, voor Wen nix geen ontwerpkleding, Wen is er een van het volk.

wen-jiabao-shenzhen-china-3

Wen tijdens zijn bezoek aan het bedrijf Xunlei Network Technology. Wen hield daar een toespraak. Wen zei: “Innovatie moet het hart en de ziel blijven van de Shenzhen SEZ” De afkorting ‘SEZ’ staat voor ‘Special Economic Zone’, de officiĆ«le naam van het Shenzhen-economisch hervormingsprogramma.

Wen zei: “Shenzhen moet doorgaan met de economische hervormingen en zijn prestaties nog verder verbeteren.”

Wen deed ook een aantal opvallende uitspraken over het bestuur, Wen zei: “China moet niet alleen economisch hervormen maar ook politiek. De democratische rechten van het volk moeten worden gegarandeerd. Lokale bestuurslagen moeten hervormd om een over-concentratie van macht te voorkomen.”

Wen eiste de creatie van condities die het mogelijk maken dat het volk het lokale bestuur controleert en bekritiseerd. En daar is het Wen om te doen, uit het hele land stromen bussen vol klachten Beijing binnen over te machtige lokale besturen die als keizers heersen in hun gebied zonder zich veel aan te trekken van goedbedoelde wetgeving en adviezen uit Beijing. Wen’s oproep is absoluut niet bedoeld als een uitnodiging voor kritiek op de centrale overheid

Comments are closed.