President Hu Jintao bezoekt Hebei

Gepubliceerd op maandag 7 februari 2011 door Tycho

hu-hebei-0

Ter legenheid van het nieuwe Jaar van het Konijn bracht de Chinese president Hu Jintao een bezoek aan de provincie Hebei. Hu bezocht onder andere een busstation, een boerenveld, een woning met gewone residenten, een militaire basis en het provinciale partijkantoor. Hu ging niet ver van thuis, Hebei ligt rond de stadprovincie Beijing en Hu kon dus met de auto.

Op de platen niet te zien maar gisteren wel op de televisie; Hu werd rond gereden in een zwarte Mercedes Benz G55 AMG, zijn ambtenaren en het journaille volgden in een lokaal gebouwde Toyota bus. Op de eerste plaat Hu in het doprje Shijiatong. De bewoners daar slaan gaarne op hun trommel om de kwade geesten voor het nieuwe jaar te verjagen. Hu roffelde een deuntje mee.

hu-hebei-1

Hu op inspectie in een long distance busstation in de stad Baoding. Rond Chinees Nieuwjaar is er immer veel geaap in de pers over problemen in het openbaar vervoer. Honderd millioen Chinezen zijn tijdens de vakantie onderweg naar hun thuisprovincies en dat lijdt wel eens tot een opstopping. Hu dus toog naar het station om de situatie met eigen ogen te bekijken. Hij trof vriendelijke ‘vrijwilligers’ en blije passagiers. In Baoding niets aan de hand.

hu-hebei-2

Het noordoosten van China is getroffen door een zeer zware droogte. In Beijing regende het al bijna vier maand niet meer. Hu ging op bezoek bij een boer in het dorpje Xishanbei en leerde daar dat de droogte inderdaad ernstig was. Hu staat op de plaat met twee droge sprieten tarwe. De graanoogst dreigt volledig te mislukken want de meeste Chinese tarwe komt juist van de normaal zo vruchtbare velden in het noordoosten. Hu riep op maatregelen te treffen om de droogte snel te laten verdwijnen. Een holle oproep, behalve als de weergoden Hu als hunne baas beschouwen.

hu-hebei-3

Hu bezocht meteen daarna een lokale boerenfamilie, ook in Xishanbei. Op de plaat zet Hu zijn bril af voor een blik op traditioneel bereidde Baozi, ‘steamed buns’, een lekkernij voor de rustige nieuwjaarsdag.

hu-hebei-5

Hu op z’n vriendelijxt met een oud taartje. Deze scene werd uitgebreid op televisie vertoond. Hu had in de jaren een ietwat hardvochtig imago opgebouwd, zeker in vergelijk met zijn premier Wen Jiabao. De laatste twee jaar werken Hu’s spindoktoren aan het uitdragen van een iets zachter imago voor de president. Hu en het oude taartje zitten op een ‘kang’, een bed dat overdag als zitplaats dient en wordt verwarmd door een hittebron, meest kolen, onder de bovenplank.

hu-hebei-6

Hu Jintao met gewone soldaten, Hu gaat tijdens dit soort bezoeken nooit met generaals op de plaat, tijdens een bezoek aan een basis rond de stad Baoding. De bases in het gebied zijn primair gericht op een eventuele invasie van de Russen. Hu maakte jiaozi, dumplings, met de soldaten en at later een hapje mee. Hu riep soldaten op de eer van het moederland en de partij consistent te verdedigen. De televie liet Hu nog zien in een nieuwjaarsdansje met enige manlijke soldaten.

Comments are closed.