President Hu Jintao Danst en Bakt Dumplings in Dorpje

Gepubliceerd op zondag 14 februari 2010 door Tycho

hu_jintao_china_0

De Chinese president Hu Jintao mengde zich voor de viering van Chinees Nieuwjaar onder het gewone volk en bezocht het dorpje Gutian nabij de stad Longyan in de provincie Fujian. Hu danste met de dorpelingen en maakte dumplings in een normaal huis van een normale familie. Tijdens Chinees Nieuwjaar eten Chinezen dumplings als ons Hollanders oliebollen tijdens het Nederlands Nieuwjaar.

hu_jintao_china_1

Hu kneedt dumplingdeeg in de familie van dorpeling Zhang Tangmei, het heerschap in zijn rode apenpak. Dumplings maken is geen eitje, behalve het deeg dient koker ook de vulling voor te bereiden. Is dat gedaan dan komt het moeilijxte: het vouwen van de dunne plakjes deeg rond de vulling. Lukt dat zo’n beetje dan gaat het zaakje in de waterpot waar het een paar minuten koken mot. Echte fanaten laten vervolgens de dumplings een uurtje uitdruipen en bakken ze dan in de koekenpan waardaar men ‘gebakken dumplings’ krijgt. Dumplings komen met een bakje azijn om de veelal kleffe vlees of garnalensmaak wat te bepittigen.

Op de plaat kneedt Hu een bolletje deeg uit een grote homp. De bolletjes gaan op het grote blad op de voorgrond waar ze weer even moeten blijven liggen. Niemand weet waarom maar dat doet men nu eenmaal al duizenden jaren zo dus zal het wel goed wezen. Daarna slaat koker de bolletjes plat en dat zijn zo de dunne plakjes waar de vulling in gevouwen moet.

hu_jintao_china_3

Een stapje verder in het proces, men had het zo ingericht dat Hu overal even zijn wijze platneus in kon steken. De president heeft natuurlijk meiyou tijd om alles zelf te doen, een beetje dumpling koken kost al ras twee uur. Op de plaat legt Hu een juist gevulde dumpling op een groot blad waar ze even blijven liggen. Niemand weet waarom maar dat doet men nu eenmaal al duizenden jaren zo dus zal het wel goed wezen. Daarna gaan ze in de waterpot.

hu_jintao_china_4

Hu koos voor Gutian omdat daar in 1929 een van de oprichtingsvergaderingen van de Communistische Partij van China werd georganiseerd. De vergadering is de geschiedenis ingegaan als de ‘Gutian Vergadering’. Hu sprak met enige vetaranen uit die dagen, de rode baasjes moeten wel bijna 100 wezen.

Om hen zo vlak voor hun verscheiden een plezier te doen┬á riep Hu in een toespraak op tot ‘meer ontwikkeling in de revolutionare bases’. Gutian is er een, dankzij die vergadering. De oude communistische bases van waaruit de revolutie begon zijn in deze tijd van het geld vaak vergeten. Hu deed in Gutian alsof hij daar iets aan gaat doen.

Comments are closed.