President Hu Jintao Inspecteert de provincie Henan

Gepubliceerd op dinsdag 13 juli 2010 door Tycho

hu-jintao-henan-china-1

De Chinese president Hu Jintao maakte van vrijdag tot zondag een inspectiereis door de provincie Henan. Hij deed dit in het kader van zijn plannen om de Chinese economie te herstructureren en de landbouwproductie op te voeren.

Hu wil af van het laag-tech produceren naar een meer onderzoeksgeleide economie, de landbouwproductie moet omhoog omdat China steeds meer moeite heeft zijn bevolking te voeden en niet afhankelijk wil zijn van de import van voedsel.

Op de bovenste plaat Hu Jintao in een trekkerfactorij in Luoyang. Anders dan premier Wen komt Hu in overhemd met lange mouwen, Hu staat meer op decorum en is ook nooit té gezellig met het volk. Hu vroeg leidinggevenden van de trekkerfactorij door te gaan met hun herstructurering en hun expansie door innovatie.

hu-jintao-henan-china-2

Hu Jintao met maïsboertjes in het dorpje Mengjin. Hu had voor hen een opdracht: zij moesten maar tarwe gaan verbouwen. Hu zei dat de Chinese staat een lange-termijn beleid heeft voor de ondersteuning [subsidie] van de graanproductie en dat de staat die steun in de toekomst nog verder zal opkrikken zodat de boeren hun rijkdom kunnen vegroten door graan de verbouwen.

Alleen een wortel is vaak niet genoeg voor boertjes, zij houden niet van verandering en blijven liever verbouwen wat hun verre voorvaderen ook al verbouwden; de maïs. Hu had daarom ook een stok meegomen. Hu zei dat boeren in de vruchtbare provincie Henan hun verantwoordelijkheid moesten nemen voor het veiligstellen van de voedselzekerheid van China.

Hu droeg lokale partijkaders op organisaties te vormen voor het behartigen van de belangen van de boertjes. Hiermee doelt de president op een nieuwe partijclub die moet gaan toezien of de boertjes daadwerkelijk overgaan op het verbouwen van graan.

hu-jintao-henan-china-3

Hu met arbeiders in een factorij van CITIC, een der grootste machinebouwers van China. Leidinggevenden vertelden Hu dat het bedrijf tegenwoordig veel geld uitgeeft aan onderzoek en zich niet alleen meer richt op productie. Dat was nu precies wat Hu graag wilde horen, de president noemde innovatie het levensbloed van het bedrijf en droeg CITIC op het beleid door te zetten en te versnellen.

Hu keerde zondagavond laat lokale tijd weer in Beijing.

Een reactie op “President Hu Jintao Inspecteert de provincie Henan”

  1. Renate:

    It seems possible that China will end up being the crtciial country, when it comes to deciding what course humanity will follow on climate change mitigation. For one thing, there is so much growth there that there are constant new opportunities to design things in innovative ways. For another, their system of government may be better suited to considering things from a long-term perspective than those in the west, as well as potentially more resistant to distortions of science.Understanding what is happening in China is very challenging for outsiders – who can choose to focus on the ominous pace of coal power plant construction, or on the emergence of China as a dominant player in wind power.