President Hu Jintao op Inspectie in Fujian, China

Gepubliceerd op donderdag 18 februari 2010 door Tycho

hu_jintao_china_1

De Chinese president Hu Jintao bezocht de stad Xiamen in de provincie Fujian. Xiamen ligt recht tegenover de opstandige provincie Taiwan. De relaties tussen China en Taiwan zijn de laatste jaren zo verbeterd dat raketten hebben plaatsgemaakt voor economische initatieven.

De nieuwe strategie van China om het eiland terug te krijgen is gericht op het zoveel mogelijk verweven van de economieën zodat landen strax de facto weer bij elkaar horen. China bouwt in het kustgebied  tegenover Taiwan, soms letterlijk in oude oorlogshavens, nieuwe economische zones die Taiwanese investeerders moeten trekken.

Hu was in Fujian om die ontwikkeling te inspecteren en riep tijdens een toespraak op tot versnelling van de bouw. Hu bezocht een aantal bedrijven in zo’n nieuwe zone in Xiamen. Op de eerste plaat schudt de president, altijd wat ongemakkelijk met vrouwen, de hand van een baliemedewekster van een electriciteitsbedrijf.

hu_jintao_china_1a

Hu Jintao ontmoet modelwerkers. Modelwerkers zijn een typisch communistische uitvinding waar vooral gewone arbeiders tot rolmodel worden uitgeroepen. In Mao’s tijden was het een hele grote eer, de gelukkige werd soms door het hele land gesleept naar partijbijeenkomsten en parade’s, de daden van de modelwerker verschenen in boekvorm en op propagandaposters.

Tegenwoordig is het allemaal wat minder, veel meer werkers zijn ‘model’ en publikaties blijven beperkt tot op lokaal niveau. Toch is het nog steeds een eer en zelfs groot genoeg voor een handdruk van de president als die toevallig in de stad is. Een modelwerker moet zijn zijn werk perfect hebben gedaan en daar naast bijvoorbeeld een actief lid zijn van zoveel mogelijk vrijwilligers organisaties.

hu_jintao_china_1b

Hu Jintao ontmoet werkers van een toerisme consultatie centrum. Chinezen mogen sinds kort naar Taiwan met vakantie, voorlopig slechts in groepen en met een speciaal extra briefje in het paspoort. De Chinese overheid geeft het extra briefje alleen af als reiziger van goed gedrag is en geen geldproblemen heeft. Hu lijkt iets gemakkelijker met de wat oudere vrouw in’t blauw maar houdt een scherp oog op de baby.

hu_jintao_china_2

Hu ontmoet tunnelgravers. Naar Taiwan nog geen tunnel maar de Chinese molletjes graven aan hun kant de ene na de andere. De kustlijn is nogal grillig en dat kost tijd, die hebben de Chinezen niet, dus komen de tunnels om de wegen zo recht mogelijk te maken. Men bouwt ook veel bruggen.

hu_jintao_china_3

Hu ontmoet havenarbeiders en is zichtbaar meer op zijn gemak tussen de mannen. De haven van Xiamen is een van de snelst groeiende ter wereld, mede door de snel groeiende handel met Taiwan.

hu_jintao_china_4

Een zeer bijzondere plaat van Hu hartelijk met kinderen. De president zette zich over zijn walging voor de propagandawaarde, dit zijn namenlijk Taiwanese kinderen van een Taiwanese papa (rechts) die in China woont en werkt en zo’n plaatmomentje kan Hu natuurlijk niet laten liggen.

Comments are closed.