Pure Symboolpolitiek in China

Gepubliceerd op donderdag 10 maart 2011 door Tycho

voedselveiligheid-1

Consumenten in China zijn zeer ongerust over de voedselveiligheid. De schandalen met ondeugdelijke ingrediënten stapelen zich op met als absoluut dieptepunt de vele babyvoedingsdrama’s waar veel kleine kinderen door om het leven kwamen.

De overheid heeft de klachten gehoord en heeft besloten iets te doen. De staatspers verspreidde vandaag boofstaande plaat met onderschrift: “Inspecteurs van de warenautoriteit controleren de ingrediënten van voedsel in een locale supermarkt in Heihe in de provincie Heilongjiang”.

Let: de inspecteurs lezen in de supermarkt de lijst met ingrediënten op voedselverpakkingen. Het probleem is nu juist dat malafide voedselfabrikanten de vereiste ingrediënten keurig op de verpakking schrijven maar ondertussen hele andere stoffen in hun producten stoppen.

De actie van de waren autoriteiten in Heilongjiang heeft dus absoluut geen zin, pure symboolpolitiek in een poging de ongeruste bevolking gerust te stellen. Doorzichtig, ook voor de Chinese bevolking van vandaag, en boofdien letterlijk levensgevaarlijk.

De consument lijkt het vertrouwen in de eigen voedselproductie en overheid al te hebben opgegeven, er zijn echter geen kanalen om die overheid ter verantwoording te roepen. In plaats importeren veel Chinezen essentieel voedsel als babyvoeding zelf uit het buitenland, ook kweken veel stadsbewoners, waaronder mijn huishouden, hun eigen groente op het balkon.

Comments are closed.