Rakettank Vuurwerk uit China

Gepubliceerd op zaterdag 20 februari 2010 door Tycho

vuurwerk_china_1

Een mooi raar ding uit de Chinese vuurwerkkraam: een pak van twee tanks met ieder twee raketten op het bovendek. Op de doos staat: 导弹车, daodanche, raketwagen. Fabrikant maakt op de zijkant van de doos een fout, daar geen rakettank of een wagen maar een tank met een dubbelloops stuk luchtafweergeschut en gezien de witte ster nog een Americaanse ook.

vuurwerk_china_2

De fabrikant is Panda Fireworks, 熊猫 烟花, Xiongmao (panda) Yanhua (vuurwerk). Het logo beeldt een buitengewoon wakker pandabeest met enkele vuurpijlen in zijn klauw. Op het logo, of de doos, rust copyright.

vuurwerk_china_3

Op d’achterkant van de doos enige instructies die ook in China niemand leest, een vertaling lijkt mij daarom niet nodig.

vuurwerk_china_4

De rakettanken uit hun verpakking.

vuurwerk_china_5

Op geen van de rakettanken zaten de raketten netjes op dezelfde hoogte, opnieuw een slordigheid van Panda. Ik heb de beste maar gekozen. De rupsbanden zijn aardig gedaan in het roze en maken aan zijden een sprongetje omhoog. Dat doen rupsbanden bij echte tanks nou nooit eens.

vuurwerk_china_6

Op het voorscherm nog eens het Panda logo. Het vuurwerk komt na aansteken niet uit de raketten zoals koper zou kunnen verwachten maar uit de roze stengels tussen te rupsbanden en boven het logo. De raketten doen heelmaal niets en dat is een fixe tegenvaller. Immers, als ik een vork koop verwacht ik niet slechts met de steel te kunnen prikken, daar denk ik juist de tanden voor.

vuurwerk_china_7

Het lont is kort maar bleek bij een test met een andere set net langzaam te branden, op het achterscherm nog eens 导弹车. Zie ook de achterkant van de raketten, hun nutteloosheid kent zo geen grenzen, fabrikant had de uitlaten tenminste zwart kunnen verven. Setje deed toch 15 yuan, 1.5 euro.

vuurwerk_china_8

Onder de koppen van de raketten zitten keurig twee kijkgaten voor de bemanning, fabrikant krijgt weer een plusje bij. Het is alleen eigenaardig dat hij schuingetrokken grijs-witte strepen gebruikt, dit suggereert glas en dat hangt zelfs op de kermis niet voor een kijkgat van een tank. Plusje, weer weg.

vuurwerk_china_9

De grote grap van de rakettank: de vier wielen. Bij ontbranding schiet de tank op zijn wieltjes naar voren terwijl de twee roze stengels hun vuur uitbraken. De vuurwerk-opzet is wel geslaagd, zeker in het duister lijkt het net een tank ten aanval.

vuurwerk_china_91

De rakettanken houden de tijger in bedwang, het is weliswaar zijn jaar maar dat betekent niet dat het beest baas is, baas ben ik.

vuurwerk_china_92

Het vuurwerkkraam bij mij om de hoek waar ik de rakettankset kocht, dit soort staat door de hele stad. In China zijn speciale gepantserde kluizen en toestanden allemaal niet nodig, gewoon een houten kraam werkt best. Op de achtergrond de Wu Mart supermarkt, leverancier van veel gratis dingen, ik vond daar onder andere mijn Pepsi Home Life onderbroek.

vuurwerk_china_93

Dit jaar is er voor het eerst een nieuwe regel van kracht die stelt dat consumenten hun vuurwerk niet binnen een straal van twintig meter van de kraam mogen afsteken. Vroeger kocht iedereen gewoon vuurwerk en stak het recht voor de kraam af, was altijd wel aardig om te zien. Ging nooit mis hoor. Zie ook de brandblusser.

vuurwerk_china_94

De kraam is van Panda, een van de grootste thuisfabrikanten in China. Tijdens de twee nieuwjaars feestweken mag vuurwerk iedere dag, eentje is veel te weinig, zo blij zijn de Chinezen nu ieder jaar met het nieuwe.

Comments are closed.