Shanghai Kopieert het Pentagon voor Nieuwe Woonwijk

Gepubliceerd op vrijdag 9 oktober 2009 door Tycho

china_pentagon_1

Een projectontwikkelaar in de Chinese stad Shanghai kwam met een nieuw idee om kopers te trekken: een hele woonwijk in de vorm van het Pentagon. Op de plaat een maquette tijdens een huizenbeurs. Het Chinese Pentagon is omgeven door veel groen en ziet aan iedere zijkant een brede poort, in het midden staat een uitkijktoren die het Americaanse Pentagon in 2001 goed had kunnen gebruiken.

china_pentagon_1a

Maar ook in het opgelapte gebouw heeft men hier weer niet aan gedacht. Als de Americanen zo de beste ideeën laten liggen is het natuurlijk niet raar als een ander dat wel even doet.

china_pentagon_3

Shanghai Pentagonal Mart, naast de huizen komt er een groot winkelcentrum, een vermaakscomplex, speeltuinen, een kleuterschool, een sportschool, een zwembad en ruime parkeergarages. Het Pentagon ligt vlak ten zuidwesten van Pudong Vliegveld, het Formule 1 circuit is daar ook vlakbij en aan de oostkant is de zee.

china_pentagon_4

Een artistieke impressie van Pentagon Mart bij nacht. Het gebouw lijkt hier een ouderwets-Europese stijl te hebben met diverse tierenlantijnen die bij de maquette vervangen zijn door strakkere lijnen. Het is tegenwoordig in China Bauhaus wat de klok slaat, de kitsch gaat er helaas een beetje vanaf.

china_pentagon_2

Water tussen de blokken, twee kopieën in ene klap, daar is Amsterdam. Chinezen zijn heel goede maquettebouwers, ik ga graag naar dit soort huizenbeurzen, of naar makelaarskantoren want daar staan ze ook, en kan zo uren naar een maquette kijken.

De grootste die ik ooit zag mat vier bij vier meter en die foto’s komen nog wel eens een keer. Zie ook die piepkleine wagentjes aan de rechterkant op de parkeerplaats, sommige maquettes kunnen doen alsof het nacht is en dan branden er lampjes in de auto’tjes, heel mooi.

Comments are closed.