Sneeuwpret in Beijing Deel 1: het Stoplicht

Gepubliceerd op maandag 4 januari 2010 door Tycho

snow_beijing_1

Zondag sneeuwde het de hele dag in Beijing, en met 40 centimeter uitzonderlijk veel voor de normaal gortdroge woestijnstad die alleen door veel water van elders niet omkomt van de dorst. Het leven kwam bijkans tot stilstand, men is geen sneeuw gewend, dus trok ik buiten met mijn camera. Platen uit mijn straat en daar om heen. Op de bovenste plaat een stoplicht niet ver van mijn thuis, normaal staat het hier iedere dag bomvol met automobielen.

snow_beijing_2

Tot groot ongenoegen van projectontwikkelaars moest de boom blijven staan toen men de gebouwen links en rechts een twee jaar geleden begon te bouwen. Oude bomen hebben volgens de Chinese traditie magie en energie, en daarom mogen zij blijven staan, meest zwaar bewaakt door een hard betonnen muur.

snow_beijing_3

Stoplicht op rood.

snow_beijing_4

Plots een waterman in beeld, deze heren brengen op hun driewielfietsen grote flessen water rond die klant thuis op een soort tapmachien zet, leidingwater is niet te drinken. De concurrentie op de watermarkt is moordend, voor 16 yuan (1.6 euro) voor 18 liter brengt de waterman de fles tot in de keuken.

snow_beijing_5

De flessen komen van grote bedrijven die de fietsmannen inhuren voor bezorging, per verkochte fles krijgen ze bovendien een paar centen toe. Zelf drink ik water van een lokale dochter van Coca Cola, de Americanen hebben een soort bubbels in het water weten te stoppen. Erg lekker, maar met 18 yuan de fles ook een stuk duurder.

Comments are closed.