Student in China krijgt de Doodstraf voor Doodsteken Vrouw na Aanrijding

Gepubliceerd op vrijdag 22 april 2011 door Tycho

doodstraf-voor-student-in-china-1

De 21-jarige student Yao Jiaxin heeft de doodstraf gekregen van een rechtbank in Xi’an in de provincie Shaanxi. Yao reed op 20 oktober 2010 de 26-jarige moeder Zhang Miao van haar fiets. Uit angst dat zij hem zou aangeven bij politie stak hij haar vervolgens dood en vluchtte te voet. Tijdens zijn vlucht verwondde hij nog eens twee voorbijgangers.

De ouders van Yao probeerden de familie van Zhang af te kopen met 30.000 yuan, 3236 euro. Zonder succes. De rechter oordeelde hard over de gruweldaad en veroordeelde Yao tot de dood. Verder raakt hij zijn politieke rechten kwijt en moet hij een schadevegoeding betalen van 5000 euro aan de familie van Zhang.

Het verlies van ‘politieke rechten’ is eigenaardig, ook gezien het feit dat Yao de doodstraf kreeg. Enig zoekwerk leerde het volgende:

Section 7 Deprivation of Political Rights

Article 54 Deprivation of political rights refers to deprivation of the following rights:

(1) the right to vote and to stand for election;

(2) the rights of freedom of speech, of the press, of assembly, of association, of procession and of demonstration;

(3) the right to hold a position in a State organ; and

(4) the right to hold a leading position in any State-owned company, enterprise, institution or people’s organization.

Article 55 A term of deprivation of political rights shall be not less than one year but not more than five years, except as stipulated in Article 57 of this Law.

Uit een officiƫle vertaling van de Chinese strafwet via de overheidswebsite China.org. Niemand in China heeft de rechten genoemd in Lid 1 & 2. De leden 3 & 4 zijn vooral gericht op werknemers van staatsbedrijven die zijn veroordeeld wegens corruptie. De wet stelt ook dat de straftijd niet langer dan vijf jaar mag zijn.

Maar uit artikel over de zaak vandaag in ChinaDaily:

The court also handed down a life-long revocation of Yao’s political rights.

Dat mag de rechter dus niet doen volgens de wet, ook al wordt het doodsvonnis zeer waarschijnlijk binnen vijf jaar wel uitgevoerd. Hoe ook, hoger beroep is toch niet mogelijk.

doodstraf-voor-student-in-china-2

Zhang’s man Wang Hui en hun drie jaar oude zoontje Wang Siyu. Wang Hui liet weten tevreden te zijn met het vonnis.

Comments are closed.