Three Gorges Dam onder Druk door Overstromingen China

Gepubliceerd op maandag 19 juli 2010 door Tycho

overstromingen-china-three-georges-dam-1

Het barre weer houdt aan en China maakt zich nu voor het eerst zorgen om de Three Gorges Dam, de grootste waterkrachtcentrale ter wereld, over de Yangtze River bij Yichang in de provincie Hubei. Chinese media spreken over “de grootste uitdaging ooit” voor de dam.

Het water uit hoger gelegen gebieden stroomt met snelheden tot 70.000 kubieke meter per seconde het stuwmeer achter de dam in. De sluizen staan open voor een waterafvoer van 42.300 kubieke meter per seconde. De dam is gedeeltelijk operationeel sinds 2003 maar het stuwmeer is nog steeds niet helemaal gevuld, daardoor is er enige ruimte over.

De dam is echter nooit getest voor een zo plotselinge aanvoer van veel extra water, zulke tests zijn ook onmogelijk en kunnen alleen per computer, de echte test komt pas in de praktijk en deze zomer is het zover. Bovendien maakt men zich zorgen over de invloed van zware modderstromen die ook in het stuwmeer terecht komen en het water verder opstuwen.

De regen is voorlopig nog niet achter de rug, in het hoger stroomgebied van de Yangtze mat men gisteren weer 225mm hemelnat.

Een reactie op “Three Gorges Dam onder Druk door Overstromingen China”

  1. The Three Gorges Dam: Duurzame Energie van de Drieklovendam:

    […] De dam is echter nooit getest voor een zo plotselinge aanvoer van veel extra water, zulke tests zijn ook onmogelijk en kunnen alleen per computer worden gesimuleerd. De echte test komt pas in de praktijk en deze zomer is het zover. Ook maakt men zich zorgen over de invloed van zware modderstromen die in het stuwmeer terecht komen en het water verder opstuwen. De regen is voorlopig nog niet achter de rug, in het hoger stroomgebied van de Yangtze werd gisteren weer 225 mm neerslag gemeten. Bron: China Blog […]