TV-Toren van 610 meter Hoog geopend in China

Gepubliceerd op vrijdag 1 oktober 2010 door Tycho

Canton Tower in Guangzhou

In Guangzhou in de provincie Guangdong opende vandaag, 1 oktober, de Canton Tower voor alle publiek. De Canton Tower, aka Guangzhou TV & Sightseeing Tower, is in naam een televisietoren maar eigenlijk vooral een toeristische attractie, ook China kent vandaag kabel en sateliet.

De Canton Tower is ontworpen door de Neerlandse architecten Mark Hemel en Barbara Kuit van Information Based Architechture (IBA) uit Amsterdam. De toren meet 610 meter en is daarmee de hoogste tv-toren terwereld, op 450 meter heeft de toren een open observatiedek.

Canton Tower in Guangzhou

Een correct gekozen kleur, oranje boven.

Canton Tower in Guangzhou

De toren kent verder twee bioscopen, restaurants, koffiehuizen, winkels en een speelhal. De bouw begon in feb 2007 en is keurig op tijd klaar voor het begin van de Asian Games in November.

canton-tower-china-4

De fraaiste attractie van de Canton Tower is ongetwijf het ‘reuzenrad’ op 450 meter hoogte. Volgens de gemeente Guangzhou is dit het hoogste reuzenrad ter wereld maar feitelijk is er geen rad maar een baan en boofdien bewegen de bollen meer verticaal dan horizontaal. Toch kan men denkelijk wel spreken van de hoogste ‘attractiebaan’, of iets dergelijx, ter wereld. Hoe ook, zeer fraai is het, een rondje duurt veertig minuten met een hoogteverschil van meer dan 20 meter. Zie weer kleur bollen.

canton-tower-china-4a

Een bol dia 3.5 meter en huist 6 zielen. Het open observatiedek ligt in het middengedeelte van de attractiebaan, onder het rode dak stappen toeristen in de bollen. De volgende keer dat ik in Guangzhou ben, denkelijk november, ga ik zeker en vast een rondje draaien.

canton-tower-china-4b

canton-tower-china-6

Op 433.2 een gesloten observatiedek met restaurants een souvenierswinkels. Tipje: op markten in de stad verkopen venters precies dezelfde rommel voor een tiende van de prijs. Schuimrubberen torentjes en zo, met texten als: “I climbed the Canton Tower”, yeah, you did.

canton-tower-china-5

Zeer schoon vogelooguitzicht, hij met een flinke telelens kan onder de rokjes kijken.

canton-tower-china-7

Liftdame op 433.2, wel, toen die dag.

canton-tower-china-8

Comments are closed.