Twee mooie Beelden in Beijng

Gepubliceerd op zondag 15 mei 2011 door Tycho

beeld-hand-beijing-1

Twee mooie beelden in de Xibahe Nanli woonwijk in oostelijk Beijing. Op de eerste plaat het eerste, het beeldt een stenen hand die twee harten houdt. De karakters schrijven ‘Fengxian’, ‘presenteer (met) respect’. Het beeld wil bekijker een lesje leren indeed. Dergelijke beelden zijn nimmer van de hand van zuipende kunstenaars die eens iets gex willen doen. Neen, de beelden zijn meest gemaakt in opdracht van het buurtcommitee dat de text en vorm van voren vastlei. Toch leuk, beelden stonden in een parkje aan een rivier, geeft sfeervol.

beeld-hand-beijing-2

Het tweede beeld op een klik van het eerste. Het beeldt een stenen hand die twee harten houdt. De karakters schrijven ‘Aixin’, ‘(met een) liefdevol hart’ want zo moeten wij naar de wereld kijken, met een hart vol lief en vree, voor mekaar en me eige. Fijn, zulke beeldjes op straat, kom ik me toch weer een stukje blijer thuis bij de vrouw.

beeld-hand-beijing-3

Het buurtcommitee had nog meer noten op zijn zag, nu, lees zelf maar. Het bord stond juist achter het eerste beeld, zie linksonder het blijde gezin met het ene kind want meer mag niet.

beeld-hand-beijing-4

Aan d’andere kant van de vaagtexten deze handige landkaart van de woonwijk, door de Chinezen in sjiek Anglais vertaald als ‘community’, hijg hijg, een gemeenschap. Trouwens geen kleine jongen deze Xibahe Nanli, een kleine ton gele mensjes bewonen grote flatgebouwen tot 25 verdiep hoog. De woonwijk heeft verder een eigen hospitaal, eigen supermarkten, eigen bibliotheek en eigen lagere scholen. Buitenstaanders mogen daar allemaal ook wel gebruik van maken maar eigen volk komt eerst.

Comments are closed.