Universiteit in China neemt water-kook-elementen in Beslag

Gepubliceerd op woensdag 21 december 2011 door Tycho

kook-elementen-1

In China wonen de meeste studenten tijdens hun studie op de campus in enorme gebouwen met soms wel tien op een kamer. In de winter zijn zeek de oudere gebouwen bar&boos koud en zoeken kleumende studenten dus naar manieren om lekker warm te worden.

Een van die manieren is water koken, soms om het op te drinken maar meest simpelweg om te gebruiken als ‘verwarming’. De gebouwen hebben vaak maar een gedeelde keuken per verdieping met een enkel gaspitje, studenten koken het water daarom elektriek in hun kamers.

Doordat teveel studenten tegelijk elektriek water koken onstaat kortsluiting en slaan de stoppen in het hele gebouw door, of erger; de boel vliegt in de fik. Daar vallen dan naar goed Chinees gebruik meteen veel doden bij omdat nooduitgangen zijn afgesloten, trappen geblokkeerd en de helft van de studenten met oorpluggen in hun kop naar huiswerk luistert en het alarm niet hoort, als dat al werkt.

Elektrieke kook-apparatuur op de kamers is daarom al lange tijd streng verboden. Universiteiten zijn teenwoordig ook  streng met de naleving en nemen alle elektrieke kook-apparatuur in beslag. Speciale controleteams gaan van kamer naar kamer en speuren tot onder de matrassen. Op de eerste plaat de uitstalling van de vangst van een enkele studentenflat in Tianjin.

kook-elementen-2

Dit zijn uiterst handige mini water-kook-elementen. Kosten een paar kwartjes en kunnen in bijna ieder formaat kop of fles gestoken worden. Er is maar een stand, vol gas!, en binnen een paar minuten kookt het water. Werken op 220v en zijn erg berucht want ze veroorzaken vaak kortsluiting.

Comments are closed.