Valse Stempels in beslag genomen in China

Gepubliceerd op woensdag 28 december 2011 door Tycho

stempels-china-1

Politie in Xi’an in de provincie Shaanxi heeft tijdens een gerichte actie meer dan 2000 valse stempels in beslag genomen en 12 stempelzwendelaars opgepakt. In China worden nog altijd trillioenen documenten per dag met een echt stempeltje-kussen ondertekend, niet alleen binnen de overheid maar ook door bedrijven.

Een stempel vertegenwoordigt daarmee macht, autoriteit en vooral veel geld. Hoe hoger de persoon die een stempel gebruikt hoe hoger de waarde van zijn stempel. Weet een bende bijvoorbeeld het stempel van een bankdirecteur na te maken dan ligt de weg naar grote illegale rijkdom wijd open.

De bende in Xi’an maakte onder andere stempels na van de lokale overheid, daarmee kan een valse-stempelkoper bijvoorbeeld een ook-nagemaakt diploma of vergunning echter laten lijken. Een nep-vergunning met een nep-stempel kost alles bij mekaar misschien een paar honder yuannen, voor een echte vergunning moet soms het tienvoudige worden betaald en bovendien moet de aanvrager vele taaie procedures doorlopen.

Een reactie op “Valse Stempels in beslag genomen in China”

  1. joachim en lidewij:

    das nog es andere koek dan die hbo diploma’s van die hogescholen hier