Verlaten fitnessmachines op een kutpleintje in Beijing

Gepubliceerd op zondag 20 november 2011 door Tycho

fitness-beijing-1

Oofral door Beijing staan in openbare ruimten dit soort fitnessmachines, meest een tiental bij mekaar, zoals ook op dit kutpleintje niet ver van mijn luxe penthouse in Beijing. De fitnessmachines werden door de stad gekwakt na de SARS-epidemie van 2003.

finess-machines-beijing-1

De overheid dacht toen dat gezonder leven SARS zou kunnen voorkomen. In de hoogtijdagen van de ziekte werden de machines intensief gebruikt want het goedgelovige domvolkje geloofde de overheid met z’n gekkigheid. Dies dees echter zijn de machines haast altijd verlaten, alleen in de hele vroege morgens staat er nog wel eens een oudmens op.

finess-machines-beijing-2

De machines kwamen in allerlei soorten met instructies voor gebruik op de palen geplakt. De kwaliteit van gebruikte materialen is verrassend goed, zelfs na bijna 8 jaar zijn de meeste apparaten nog in gebruixklare staat, klaar voor het volgende epidemietje.

finess-machines-beijing-3

In 2003 waren de lokale overheden, zeg op deelraadsniveau, verantwoordelijk voor de feitelijke uitvoering van de plannen. Daardoor staat de machines soms op de raarste plekken, achter mekaar langs een snelweg, achter een muur of naast een vuilnishok.

finess-machines-beijing-4

Wipkip voor de kleinen.

finess-machines-beijing-5

Martelwerktuig. Wel, mijn vriending zegt altijd dakkeens moet gaan sporten, bierbuik en zo, en deze machines benne wel gratis. Hijg hijg, sporten is gezond.

finess-machines-beijing-6

Om op te neuken en gelijkertij aan de rug te werken.

finess-machines-beijing-7

Om te leren bootvaren.

Comments are closed.