Voor een Beter Millieu: kapotmaken!

Gepubliceerd op dinsdag 14 december 2010 door Tycho

millieu-slopen-china-0

Guiyang in de provincie Guizhou werkt aan een beter millieu en daarom sloopten noeste arbeiders 300 automobielen en motorfietsen. De voertuigen waren eerder in beslag genomen omdat zij te veel smerigheid uitstootten. Om te voorkomen dat de voertuigen op slinxe wijzen toch weer on the streets terechtkomen moeten zij heelmaal kapot. Het slopen gaat op zijn Chinees; met de botte bijl.

millieu-slopen-china-1

Op de voorgrond een vloot taxi’s van het model FAW-VW Jetta. Het model is nog steeds in productie, de laatste versie haalt met moeite de Euro III. De oudere modellen op de plaat haalden de II niet eens. De primaire sloop gebeurt met een graafmachine, het dak intikken in het midden, dan halen de arbeiders de deuren makkelijk los.

millieu-slopen-china-2

Ook benzinebrommers moeten in Guiyang aan strenge millieustandaarden voldoen. Dat maakt de brommers duurder en daardoor onbetaalbaar voor zielige arme mensen die nix anders kunen dan weer terug op de fiets springen. Jaja, het millieu, begint bij jezelf.

millieu-slopen-china-3

Van linx naar rechts: twee Xiali’s, een Chang’an mianbaoche en heelmaal rechts nog een Xiali. De Xiali heeft een driecilinder motor die afstamt van een Japans Daihatsu-model uit de jaren ’70. In Beijing is de Xiali reeds lang verboden en in Guiyang nu ook.

De mianbaoche, ‘brood-auto’, zo genoemd vanwege zijn gelijkenis met een Chinees broodje, tuft eveneens veel op drie cilinders. De mianbaoche wordt vaak gebruikt als taxi en voor klein transport.

De Chinese overheid wil dat soort vervoer voortaan liefst electriek. Dan moet die overheid eerst nog eventjes een netwerk aanleggen voor opladen, een detail dat de planners erg gemakkelijk vergeten.

millieu-slopen-china-4

Weg met die milieu onvriendelijke voorruit.

3 Reacties op “Voor een Beter Millieu: kapotmaken!”

  1. Ronald-in-China:

    Lekker millieuvriendelijke sloop!

  2. erik (laofan):

    De huidige Jetta met benzinemotor is Euro4, die met dieselmotor Euro3.

  3. mitchell:

    VERWACHT JE DAT EEN CHINEES AAN HET MILIEU DENKT NEE TOCH VUIL KLOTE VIES TERING VOLK