Waar was Hu Jintao? In Peking

Gepubliceerd op donderdag 13 augustus 2009 door Tycho

hu_1x

President Hu Jintao ontving gisteren in de regeringscompound Zhongnanhai de heer Chui Sai On, hij is de nieuwe Chief Executive of the Macao Special Administrative Region.

Hu feliciteerde Chui met zijn benoeming én met zijn verkiezing. Peking benoemd een Chief Executive, Hong Kong heeft er ook een, pas nadat hij gekozen is. Nu was het in Macao geen echte verkiezing want Chui was de enige kandidaat. Toch is het aardig van de Chinese regering dat men ten minste probeert er iets democratisch van te maken.

Hu zei: “De centrale overheid gelooft dat U trouw zal blijven aan de principes van ‘een land, twee systemen’ en dat U de nieuwe SAR-regering en de gehele maatschappij zal verenigen om ieder aspect van Macao op te waarderen naar een nieuw niveau”

Macao mocht na de overdracht door Portugal het grootste gedeelte van zijn eigen rechtssysteem behouden en valt daardoor niet direct onder centraal Chinees bestuur, daarom ‘een land, twee systemen’. Dezelfde formule geldt voor Hong Kong en, zo hopen de Chinezen, ooit nog eens voor Taiwan.

Hu zei ook: “Mensen in Macao zijn volledig in staat om een beter Macao te bouwen”.

wen_macau

Dinsdag ontving premier Wen Jiabao de heer Chui en Wen moest meer doen dan alleen een handje geven. Op de foto overhandigt hij een papier met de officiële benoeming aan Chui voor aan de muur in diens werkkamer.

Wen zei: “Een land, twee systemen” en “Macao-mensen regeren Macao” en “behoudt absoluut Macao’s welvaart en stabiliteit”.

Chui vliegt vandaag terug naar zijn stad.


Comments are closed.