Waterbuffel Festival in Sichuan, China

Gepubliceerd op dinsdag 4 mei 2010 door Tycho

waterbuffel-festival-china-1

In midden en zuid-China gebruiken boertjes de waterbuffel al eeuwen voor de rijsteelt op de beroemde rijsterassen. Het onverwoestbaar dier kan tot zijn buik in de modder staan en toch nog een ploeg trekken. Daarnaast eet men waterbuffel vlees en drinkt men waterbuffel melk. In Nanchong, aan de Jialing Rivier in de provincie Sichuan, gebruiken handige dorpelingen moe van het boeren de waterbuffel nu ook voor het trekken van toeristen.

waterbuffel-festival-china-2

Dit jaar was de Jialing, een zijrivier van de reusachtige Yangtze, toneel van het eerste Waterbuffel Festival, voortaan ieder jaar. Hoogtepunt was de oversteek van de rivier door een kudde van de dieren met herders in een bootje. Een volwassen waterbuffel is in die streken een kostbaar bezit, een sterk exemplaar kost tot 400 euro.

waterbuffel-festival-china-3

Dit nu, doen de boertjes eigenlijk niet meer. Men beeldt hier het bidden naar de Stierengod, een mannetjesbuffel indeed heet ook een stier. De ceremonie gaat gepaard met enig getrommel en geschreeuw, de man in het bruin speelt priester-medicijnman. Vroeger hoopte men zo de stierengod te overtuigen de boertjes het jaar beste buffels te geven. Het festival begon op 30 april en loopt nog tot 7 mei. Krap aan wellicht, maar volgend jaar op dezelfde tijd dus weer.

Comments are closed.