Weihai in de provincie Shandong, een Introduktie

Gepubliceerd op zaterdag 11 september 2010 door Tycho

a-weihai-shandong-intro-1

Weihai is een strandstad in de provincie Shandong aan de Gele Zee. De stad zelve telt zo’n 2.5 millioen zielen, de agglomeratie zo’n 4.5 millioen. Weihai leeft op de grote haven, visvangst, landbouw en teeg meer en meer toerisme. Ik keek een week rond in het gebied, later veel verhalen, nu eerst wat achtergrond in’t kort.

china-japan-naval-battle-1895

Weihai kent een roerige oorlogtsgeschiedenis met de Britten en de Jappen gedurende lange jaren de baas. De Jappen kwamen eerst en versloegen in 1895 vernietigend de Chinese ‘Noordelijke Vloot’ en bezetten Weihai tot 1898. Dit zit China nog steeds buitengewoon dwars, daar over later meer.

De Britten namen over in 1898 en bleven tot 1930, men noemde het netjes een ‘lease’ maar wel een afgedwongen met kanonnen, de lease kende een vergelijkbare constructie als de vroegere kolonie Hong Kong die pas in 1997 aan China werd terug gegeven. De Britten bouwden ziekenhuizen, huizen, scholen, wegen en een marinebasis. China is nauwelijx boos over de Britse bezetting, vooral omdat men ziet dat deze ook enig goed heeft gebracht. Teeg de dag is weinig meer te zien van de Britse bouwwoede, slechts een paar huisjes staan nog overeind, later meer.

In 1930 was China reeds in burgeroorlog, de Nationalisten tegen de Communisten. De Britten droegen Weihai over aan de Nationalisten die toen in het gebied baas waren. In 1938 viel Weihai opnieuw voor de Japanners die dit keer bleven tot 1945 en naar goed Japans gebruik hielden zij goed huis met tienduizenden burgerdoden, verwoesting en verkrachting. Na de Japanse overgave namen de Nationalisten Weihai over tot die in 1949 uiteindelijk werden verslagen door de commies onder leiding van Mao Zedong.

a-weihai-shandong-intro-3

Weihai rechtsboven. Vandaag de dag is Weihai een vrolijke stad deel gebouwd op zacht glooiende heuvels. De stad ligt direct aan zee en breidt zich steeds verder naar vooral het zuiden uit. Weihai is net als bijna alle andere Chinese steden een permanente bouwput met immer nieuw en meer beton. De stad ziet modern met bijvoorbeeld alle bussen op aardgas en goed onderhouden wegen. Het is een rijk gebied, rijk door de haven en visvangst maar ook rijk geworden door de vroeger levendige smokkel met Zuid-Korea dat op slechts 90 kilometer oostwaarts aan d’andere kant van de Yellow Sea lijt.

a-weihai-shandong-intro-4

Toen de autoriteiten vanaf de jaren ’80 de smokkel streng gingen aanpakken investeerden de ‘handelaren’ hun poen in een grote vissersvloot en de haven. Vis is indeed overal, door de hele stad is de vis te ruiken, om de zoveel straten een vismarkt en de Weihairen lijken alleen maar vis te eten. Een filiaal van de Americaanse snelvoedselketen KFC bleek op vrijdagmid 18:00 uitgestorven, rond die tijd zou het in Beijing afgeladen wezen.

a-weihai-shandong-intro-2

De Weihairen leven een gezond ritme, rond 0600 is de stad een en al leven en om 2200 zijn bijna overal de lichten uit. Voor vertier kan de verveelde dan nog slechts terecht in de ‘nightclubs’ voor de Russische toeristen, de Russen zijn veruit de grootste toeristengroep in Weihai. De nightclubs echter zien immer hetzelfde, een paar zwaar bezopen Rusmensen aan een lege bar met een paar verlopen hoeren en vette techno uit het luidsprekersysteem.

a-weihai-shandong-intro-5

Rond de stad Weihai heerst het platteland met dorpen met straten zoals op plaat. Lange lege wegen verbinden de dorpen met mekander met soms tussendoor een kleine stad. De boeren verbouwen pinda’s, fruit en maïs en zijn tezelfdertijd ook altijd op een manier bezig met de visvangst, iedereen in Weihai is op een manier bezig met de visvangst, altijd.

De komende dagen, wel,  wel weken denkelijk, veel meer uit Weihai.

2 Reacties op “Weihai in de provincie Shandong, een Introduktie”

  1. mmm:

    Weihai linksboven…rechtboven als ik mijn laptop niet op de kop houd

    [Oi, indeed, bedankt!]

  2. Marcel:

    Teruggave Hongkong: 1997

    [Oi, indeed, bedankt!]