Zeer Grote Mooncakes uit China

Gepubliceerd op woensdag 15 september 2010 door Tycho

mooncake-festival-china-1

Op 22 september is het weer, zo ver, die dag het Moon Festival, ook bekend als het Mid-Autumn Festival, ook bekend als het Zhongqiu Festival, ook bekend als het Mooncake Festival. Het festival eert de oogst en wordt al meer dan 3000 jaar, de Chinese geschiedenis telt heus 5000 jaar, gevierd in China en in Vietnam.

mooncake-festival-china-2

Moonfestival is een feest voor de hele familie in China, families komen bij mekander en kijken saam naar de volle maan, op de plattelanden vieren de boertjes nog steeds het einde van de oogst. Bij een feest horen ook kado’tjes en in China zijn dat de mooncakes, kleffige koekjes met vele verschillde ingedieënten en kwaliteiten.

In de weken voor het festival geeft iedereen de mooncakes aan iedereen, het is traditioneel de kunst zoveel mogelijk te geven en zo weinig mogelijk over te houden, mooncakes gekregen mogen naamlijk weer door gegeven. Verhalen over traditie zijn een reden om niet te veel mooncakes in huis te houden, d’andere is dat bijna geen Chinees het spul door zijn strot kan krijgen.

mooncake-festival-china-3

De mooncakes komen meest in pakken van 15 stux, het Moonfestival valt immer op de vijftiende dag van de achtste maand van de Chinese kalender, en kosten van 50 yuan de doos tot 5000.  Een normaal moonkeekje heeft een diameter van een paar centimeters, de reuzen op de platen zijn speciaal gemaakt voor restaurants en winkelcentra.

mooncake-festival-china-4

Mooncakekox uit het hele land doen voor het festival hun buitenste best om de grootste, hoogste, zwaarste of mooiste mooncake van het hele land te maken en het Chinese volkje leeft actief mee met dit soort leukigheid waar ook het staatstelevisienieuws ieder jaar weer uitgebreid aandacht voor over heeft. Wel, de winnaar van dit jaar lijkt al bekend:

mooncake-festival-china-5

Dia van 15 meter, gemaakt door een team van 50 man in een restaurant in Shenyang in de Dongbei provincie Liaoning. De komende tijd, meer mooncakegekheid.

Een reactie op “Zeer Grote Mooncakes uit China”

  1. Brownie:

    weet een leuk alternatief voor de doodstraf in China! honderd kilo mooncakes eten!