Zelfmoord nummer 10 Bij Foxconn in Shenzhen, China

Gepubliceerd op donderdag 27 mei 2010 door Tycho

foxconn-nummerrr-10-1

Woensdagnacht pleegde de tiende Foxconn werknemer zelfmoord. Net als zijn voorgangers sprong de nummer tien van het dak van een van de fabriexgebouwen van het Foxconn-complex in Shenzhen. Technisch is het nummer 11, in een Foxconn-fabriek elders sprong er ook een. Op de platen Foxconn baas en oprichter Terry Gou, juist woensdagavond bood hij zijn excuses aan voor de eerdere zelfmoorden en beloofde hij de problemen in de Shenzhen-fabriek te gaan aanpakken.

foxconn-nummerrr-10-2

Terry sprak in het Chinees en Engels en verklaarde onder andere:

“I’m very concerned about this. I can’t sleep every night. From a scientific point of view, I’m not confident we can stop every case. But, as a responsible employer, we have to take up the responsibility of preventing as many as we can.”

foxconn-nummerrr-10-3

Terry vertelde verder dat Foxconn 70 extra psychiaters had ingehuurd voor hulp aan werknemers in de Shenzhen-fabriek. Daar werken rond 400.000 mensen die ook op het fabriexterrein wonen, zij schroeven onder andere de iPhone en iPad in elkaar voor Apple en alle laptops voor HP.

foxconn-nummerrr-10-4

Terry met de pers bij een nieuw zwembad binnen de woongebouwen. Het is een van de nieuwigheden gebouwd in het fabriexcomplex na de eerdere zelfmoorden.

foxconn-nummerrr-10-5

De Chinese regering heeft een eigen onderzoek ingesteld naar de zelfmoorden en de toestanden in de fabriek. Aan de berichten in Chinese kranten is duidelijk merkbaar dat de overheid haar geduld met de situatie snel verliest. Het lijkt niet onwaarschijnlijk dat de overheid ingrijpt en werk in de fabriek tijdelijk stil legt. Met behoud van salaris voor de werknemers dat is, anders springen ze als padden in de regen.

foxconn-nummerrr-10-6

Terry Gou voor een nieuwe ‘werknemers-gezondheids-kliniek’.

Een reactie op “Zelfmoord nummer 10 Bij Foxconn in Shenzhen, China”

  1. Robert:

    ach ja, we hebben het allemaal al eerder gehoord en gezien….veranderd niks…