Zelfmoord nummer 9 Bij Foxconn in Shenzhen, China

Gepubliceerd op woensdag 26 mei 2010 door Tycho

foxconn-china-0

Gistermorgen, dinsdag 2505, viel opnieuw een werknemer van Foxconn in Shenzhen van een van de fabriexgebouwen en kwam daarbij om het leven.

Autoriteiten gaan uit van zelfmoord. Het is de negende dode door zelfmoord dit jaar, twee anderen deden een poging maar overleefden. In een andere fabriek van Foxconn pleegde nog een werknemer zelfmoord, het totaal aantal doden dit jaar staat zo op tien.

Foxconn (website) maakt onder meer de iPhone en iPad voor Apple en daarnaast producten voor Dell, HP  Sony-Ericsson en Motorola. Foxconn is onderdeel van het Taiwanese Fortune 500 bedrijf Hon Hai Precision Industry.

In de fabriek in Shenzhen in de Zuid-Chinese provincie Guangdong werken 400.000 mensen die allen ook op het fabriexterrein wonen. Per dag is er een verloop van 8000 werknemers. Het werk is simpel en eentonig, een normale werkdag telt 12 uur maar veel werknemers werken ‘vrijwillig’ over, soms tot 24 uur achter elkaar. De veelal ongeschoolde jonge werknemers verdienen 900 yuan, 90 euro, per maand.

Volgens ex-werknemers is het hoge aantal zelfmoorden te wijten aan de eentonigheid van het werk. Uur na uur op hetzelfde hoge tempo onderdelen in elkaar schroeven waar uiteindelijk bijvoorbeeld een iPhone uit komt. De werknemers slapen in enorme slaapzalen met tientallen anderen.

Door de vele verschillende werktijden, de fabriek draait 24/7/365, is er nauwelijx contact tussen werknemers. Veel hunner zouden zo in een sociaal isolement terecht komen waar maar een ontsnapping uit mogelijk lijkt.

Na de eerdere zelfmoorden heeft Foxconn een speciale hotline, later twee, voor werknemers met psychische problemen in gebruik genomen. Daarnaast heeft men voor het eerst enige faciliteiten voor ontspanning in de gabriek gebouwd, zoals een bibliotheek, een zwembad en een fitness centrum.

Toch neemt de kritiek op de praktijken van het bedrijf snel toe. Zelfs voor Chinese begrippen is 12 uur achter elkaar aan een lopende band lang. De Chinese centrale overheid heeft een onderzoek ingesteld naar de vele zelfmoorden, dit onderzoek komt boven op lopende onderzoeken van de lokale politie.

Apple heeft na de laatste zelfmoord van vanmorgen voor het eerst gereageerd, het bedrijf liet weten “saddened” te zijn.

Voor de 19-jarige Li Hai komt het allemaal te laat, zijn ouders ontvangen een wettelijk verplichte compensatie van 110.000 yuan, 11.000 euro, van Foxconn.

foxconn-china-1

Van boven: nieuwe werknemers wachten voor de poort van een Foxconn-gebouw in Shenzhen, werknemers in een van de kantines, een van de dormitories.

foxconn-china-4

Productie.

foxconn-china-6

foxconn-china-7

Het hoofdgebouw van Foxconn in Shenzhen.

foxconn-china-8

Rij voor sollicitatie bij Foxconn. Rij staat er iedere dag, het hele jaar door, in hitte en regen.

foxconn-china-9

Comments are closed.