Zelfmoordmeisje klimt op 30 meter hoge schoorsteen in Harbin, China

Gepubliceerd op dinsdag 21 juli 2009 door Tycho

zelfmoord_china_1

Een 22-jarige vrouw klom naakt op een 30 meter hoge schoorsteen in omdat ze graag zelfmoord wilde plegen. Harbin ligt in de provincie Heilongjiang, da’s de Dongbei, en daar zijn reddingsdiensten gewend aan dergelijke gevalletjes. In dat onherbergzame gebied gebeurt zoiets meerdere keren per uur dus was een hoogwerker rap ter plaatse.

zelfmoord_china_2

Het moet een flinke klim zijn geweest voor het meisje, en een koude, het is daar altijd koud, zelfs midden in de zomer. Van Harbin is Siberië zo ver weg niet meer, en dan de Noordpool. De brandweerwagen ziet er redelijk modern uit en dat klopt, in het kader van interlandelijke ontwikkelingshulp heeft Peking een paar van die machines aan Harbin gegeven.

Normaliter laat men het daar namenlijk gewoon branden en Peking hoopte dat zelfs Dongbeinezen het nieuwe materiaal te mooi vonden om te laten staan. Plan werkte, nu nog wekkers, die lui slapen 346 dagen per jaar, tijdens de zomer zijn ze even wakker om bier te drinken en tijdens de winter nog even om ijspaleisjes te knutselen.

zelfmoord_china_3

Het meisje heeft heel lieg haar handjes om haar knietjes geslagen tegen de snijdende wind, dat duidt weer niet op een oprechte doodwens. Wie dood wil kommert immers niet om kou. Was wel aardig geweest als de fabriexbaas de machines had aangezet, vette roetwolk in d’r bek maar dan was ze tenminste wel iets warmer. De fabriexbaas deed dit niet, niet omdat hij te lui was wat een mens zou kunnen denken maar omdat geen fabriek in de Dongbei werkt.

Dat komt omdat het hele gebied te lui is om de handen uit de mouwen te steken. De centrale overheid in Peking was in de jaren ’40 al bekend met het probleem en besloot uit wanhoop op een typisch Chinese sprong naar voren en riep de Dongbei uit tot het centrum van zware industrie in China. Men plempte lukraak zware fabrieken neer voor staal, vrachtwagens, schepen, machines, en zo nog meer. Maar toen moest het lokale volk aan het werk en dat is nooit gelukt, Dongbeiren laten zich niet aan de arbeid slaan.

Behalve wat gare Audi-kloons die met duizend man per kar in mekaar werden getimmerd heeft het plan uiteindelijk niets opgeleverd. Geen verassing natuurlijk maar ondertussen was er wel een hoop geld ingestoken. Begin jaren ’90 begon men een ingrijpende herstructurering van het gebied. Dat kwam neer op dichtgooien van op een enkele na alle fabrieken en de ‘werknemers’ kregen een pensioentje van een paar cent paar maand. Hoewel ze niet werkten kregen ze namenlijk wel salaris, dat hoorde bij het stimulatief plan. In Peking zijn nog koppen gerold door alle ellende, oh ja en niet maar een paar!

Tegenwoordig is de Dongbei daardoor een desolaat gebied met duizenden karkassen van verlaten fabrieken en sterk vervuilde grond, niemand had natuurlijk zin na de sluiting de rommel op te ruimen dus roest en chemiecaliën dropen in de grond. Hoei allemaal inderdaad, wie daar het leven ziet heeft geen toekomst en dat weet dit meisje ook.

zelfmoord_china_3-6

De reddingswerkers kwamen nabij en het meisje besloot tot een flinke scheldpartij. Typisch gedrag voor dat volkje daar, in heel China staan de Dongbeiren bekend als een stel onbehouwen vlegels zonder enige manieren. Normale Chinezen hebben keurige manieren.

zelfmoord_china_3-5

De reddingsman trekt zich niets aan van de vuile woorden, hij is van daar, en klimt van de bak op de schoorsteen waar het meisje nu lijkt te huilen. Grote bek, klein hartje. De reddingswerker is helmloos, wat kan het ook nog schelen?

zelfmoord_china_3-3

Met enige brute kracht duwt de reddingsman het meisje in de bak. Was het meisje gevallen dan was het namenlijk zijn schuld geweest en niet die van het meisje. Reuze oneerlijk, hij wilde toch niet dood neen, het was het meisje. Maar zo zijn de regels.

zelfmoord_china_3-2

Het meisje kreeg een blauw kleedje aan en werd rap naar beneden getakeld waar grijpgrage handen gelukkig raad met haar wisten.

zelfmoord_china_3-11

Een wonder: rennende Dongbeiren. Toch denkelijk niet, deze reddingsmensen zijn import van elders, die reddingsman boven in de schoorsteen was ook al verdacht aktief. Ik twijfel aan de wijsheid van deze beslissing van Peking, de centrale regering had die reddingswerkers niet hoeven sturen, dit kost allemaal weer geld en zo houdt het daar nooit eens op.

zelfmoord_china_3-7

Men verlaat het febriexterrein, zie ook het vergane hekwerk. Kennelijk is Peking vergeten ambulances te sturen want het gaat te voet naar het ziekenhuis. ‘Vergeten’ misschien tussen aanhalingstekens, zie ik daar toch de wijsheid van Pekings plan?

zelfmoord_china_3-4

De lokale brandweer kwam met een springkussen toen het meisje al beneden was en vervolgens kregen ze de lucht er niet meer uit omdat hun contrapomp kapot was en dus proberen ze het met hun laarzen.


Comments are closed.