Zware Zandstorm in Jiuquan, China

Gepubliceerd op woensdag 4 mei 2011 door Tycho

zandstorm-gansu-china-0

De stad Jiuquan in de provincie Gansu werd getroffen door de zwaarste zandstorm in negen jaar. Het zand stoof de stad binnen met windekracht vijf, het zand reduceerde het zicht to minder dan vijftig meter.

zandstorm-gansu-china-1

De zandstormen ontstaan als de sneeuw op de steppen van de provincie Inner Mongolia en het land Mongolia sneller smelt dan gewoon. Het gras is dan nog niet opgekomen en de wind heeft vrij spel met het zand. Dit jaar is de situatie in heel noordelijk China extreem, ook Beijing werd afgeloo weekend getroffen door een zware zandstorm en het zand haalde gisteren zelfs Shanghai, nog eens 100 kilometer ten zuiden van Beijing.

zandstorm-gansu-china-3

Een niet-natuurlijke reden dat het zand zover kan komen is het gebrek aan bomen op en vlak ten zuiden van de steppengrens. Die bomen waren er wel in de vroege tijden maar zijn in de jaren ’60 en ’70 massaal gekapt. De Chinese overheid probeert de laatste tien jaar met tot nu toe weinig succes een nieuwe groenestrook te bouwen, deze strook kreeg de voorstelbare bijnaam ‘de groene muur van China’.

Comments are closed.